Totul despre cafeaua preparată la ibric

Totul despre cafeaua preparată la ibric

Contestată şi adorată în acelaşi timp, metoda de preparare a cafelei la ibric poate fi transformată într-un adevărat ritual, în funcţie de ţara din care provine reţeta.

Denumit ”cezve” în turcă și ”briki” în limba greacă, ibricul este probabil cea mai veche metodă de preparare a cafelei.

Ibricul tradițional pentru cafea este făcut din cupru acest metal fiind un foarte bun conducător de căldură. Forma tipică a ibricului, mai îngustă în partea de sus, ajută la formarea mai bună a cremei (caimacului).

Există mitul conform căruia cafeaua la ibric se prepară doar la nisip. Aportul de caldură poate fi facut in orice mod, ex: flacără, plită, etc.

Cafeaua trebuie să fie proaspăt prajită, 100% Arabica. Boabele de cafea arabica sunt cele mai aromate și plăcute la gust. Prăjirea cafelei trebuie sa fie ușoară (light roasted). Cafeaua o poți comanda de pe site-ul BOB Coffee Lab, selectand opțiunea prăjită pentru filtru, aceasta fiind special prăjită pentru metodele alternative de preparare a cafelei cu o scara Agtron intre 80 și 90 +.

De reţinut! cafeaua odată măcinată în doar 30 de secunde începe să piardă din uleiurile volatile în care se află componentele de aromă ale cafelei, asadar boabele de cafea trebuie să le macinăm cu puţin timp înainte de preparare, astfel vom obţine o băutură mult mai aromată şi mai placută la gust. Este recomandată o macinatură foarte fină, aproape pudră.

Apa trebuie să fie filtrată și nu de la robinet. Sfatul meu este să foloseşti o apă cu ph între 6.5 și 7.5 iar tds-ul între 85 mg/L și 180 mg/L.

Mai ai nevoie şi de un cântar, reţeta fiind de 1:10, adică pentru fiecare gram de cafea folosit adăugăm 10 ml de apă. Pentru a face totul mai uşor am creat pentru tine acest brew calculator, ce te va ajuta să calculezi raţia ideală cafea-apă.

Iată şi paşii de preparare: se adaugă apa şi cafeaua proaspăt măcinată în ibric, după care se omogenizează bine cu ajutorul unei linguriţe şi se pune ibricul pe sursa de căldură. Timpul de preparare nu trebuie să depăşească 3 minute, cu cât cafeaua va sta mai mult în contact cu apa, se va supraextrage şi va deveni amară.

Cafeaua este gata în momentul în care işi măreşte volumul şi formează un caimac la suprafaţă. Acum poţi turna cafeaua in ceaşcă.

Lucruri importante de ştiut despre cafeaua la ibric:

Este o metodă full immersion, adică pe tot parcursul preparării particulele de cafea stau în contact cu apa.

După ce am turnat cafeaua în ceaşcă trebuie să aşteptăm 2-3 minute pentru a se depune zaţul.

Cafeaua la ibric nu se bea, se savurează ! împreună cu un pahar de apă pentru a ne clătii papilele gustative şi a ne hidrata.

You must be logged in to post a comment.