Ghid de preparare V60

Ghid de preparare V60

Hario este un producător de articole din sticlă cu sediul în Japonia. Începuturile companiei datează din 1921, când Hario s-a lansat pentru prima dată în Kanda, Tokyo. La momentul lansării lor, Hario s-a specializat în furnizarea de articole din sticlă și instrumente rezistente la căldură pentru centrele științifice și de cercetare din întreaga zonă.

Abia în 1957 Hario a început să își extindă linia de produse incluzand si ustensile de bucătărie, o mișcare care a adus de la sine in portofoliul lor de echipamente, sifonul de cafea. Tsuruoka san, a creat pentru Hario primul prototip al V60 Dripper. Produsul inovator a fost soluția companiei la o problemă a vremii. Și anume, natura complexă a metodei preferate de preparare a cafelei la sfârșitul anilor 1950.

În acel moment, cea mai răspândită și preferată metodă de preparare a cafelei era Nel Drip, un proces care necesită atât practică, cât și răbdare pentru un rezultat bun. Hario a dorit să creeze o nouă ustensilă de preparare a cafelei, ușor de folosit și cu un rezultat mai bun in ceea ce privește gustul.

Tsuruoka san a început experimentele folosind pâlnii de sticlă în formă de con pentru prepararea cafelei. V60 Dripper – a fost denumit astfel datorita unghiului său de 60 de grade. A rămas un prototip până când Hario a decis să revizuiască designul în 2004.

Inginerii Hario au adăugat nervuri în formă de spirală în interiorul pâlniei distinctive a V60, o mișcare menită să rezolve problemele cauzate de nervurile diagonale prezente in unstensilele concepute în mod similar.

In cazul ustensilelor cu nervuri diagonale, filtrul se lipea de sticlă, împiedicând curgerea apei în întregime. Problema a fost rezolvată prin schimbarea nervurilor diagonale cu unele spiralate, astfel filtrul nu se mai lipea de sticlă și a permis cafelei să se degazeze atunci când intră în contact cu apa. În plus, crearea unei singure găuri mari în centru a permis ca mai multă apă să intre în contact cu particulele de cafea, extragând mai multă aromă și gust.

 

Ai nevoie de:

Hario V60 | Filtru pentru Hario V60 | Rașniță | 15gr cafea macinată | Apa fierbinte (91°C) | Cantar | Cronometru | Cană | Opțional: Coffee server

 

 

Pasul 1

Aseaza filtrul de hartie in V60 si incalzeste apa la temperatura de 91° C.
Clateste filtrul de hartie cu 200 ml apa fierbinte , acest lucru ajuta la eliminarea gustului de hartie si incalzeste dispozitivul V60 precum si serverul.

 

Pasul 2

Cafeaua trebuie să fie proaspăt prajită, 100% Arabica. Boabele de cafea arabica sunt cele mai aromate și plăcute la gust. Prăjirea cafelei trebuie sa fie ușoară (light roasted). Cafeaua o poți comanda de pe site-ul BOB Coffee Lab, selectand opțiunea prăjită pentru filtru, aceasta fiind special prăjită pentru metodele alternative de preparare a cafelei cu o scara Agtron intre 80 și 90 +.
Adauga cafeaua. Macinatura trebuie sa fie medie precum sarea kusher ( ex: 9 – Ek43s ).
De retinut, cu cat macinatura este mai fina cu atât este mai lentă extracția. Deasemenea o macinatura mai groasa va accelera extractia. Incepe cu o ratie de 16:1 , adica 15gr cafea la 240 ml apa.Pentru a face totul mai uşor am creat pentru tine acest brew calculator, ce te va ajuta să calculezi raţia ideală cafea-apă.

 

Pasul 3

Toarna 60 ml apa peste cafeaua macinata într-o mișcare circulară.
Asteapta 30 de secunde, in acest timp are loc procesul de preinfuzie (cafeaua incepe sa elibereze CO2)

 

Pasul 4

La minutul 1:00 se toarna apa din mijoc catre exterior pana la 180ml (in 15-20 secunde)
La minutul 1:30 se toarna apa usor in mijlocul V60 pana la 240ml (in 15-20 secunde)

 

Pasul 5

Se lasa sa se filtreze toata cafeaua (pana la minutul 2:30 trebuie sa fie gata)
Amesteca bine cafeaua inainte de a o servi.

You must be logged in to post a comment.