Ghid de preparare AeroPress

Ghid de preparare AeroPress

Dispozitivul pe care îl vom explora astăzi se numește AeroPress.

Acesta a fost inventat in anul 2005 de către Alan Adler, fondator și director al companiei Aerobie. Sună cunoscut? Asta pentru că Alan a inventat in anul 1970 și celebrul Aerobie Flying Ring, sau mai popular cunoscut sub denumirea de Frisbee.

Inițial, AeroPress-ul a fost conceput drept un dispozitiv menit să producă o cafea asemănătoare unui espresso, dar fără a fi necesar să investești la fel de mulți bani ca într-un espressor. Și să nu mai menționam, spațiul necesar pentru depozitarea acestuia! Scopul a fost atins, dar mai mult decât atât, AeroPress-ul a fost adoptat rapid pentru toate modurile de preparare ale cafelei, oferindu-i o popularitate incredibilă în rândul pasionaților de cafea. Construcția sa din plastic durabil și greutatea de numai 225 de grame îl face perfect pentru călătorii, dar și pentru orice concept de cafenea. Este foarte ușor de curățat, iar dimensiunile reduse sunt ideale pentru a prepara o ceașcă de cafea în cele mai spontane locuri. Tot ce mai avem nevoie este imaginația!

Domeniul cafelei de specialitate are o mulțime de competiții: Campionatul Mondial de Barista (W.B.C), Campionatul Mondial de cocktailuri pe baza de cafea – World coffee in good spirits – (WCIGS) , Campionatul Mondial de Latte Art (WLAC), Campionatul Mondial de prăjire a cafelei. Fără a mai menționa toate competițiile și premiile pe baza boabelor verzi de cafea!

Dar în anul 2008, a apărut un nou campionat – unul jucăuș, care nu se aștepta niciodată să fie luat în serios. Primul Campionat Mondial AeroPress (W.A.C.) a avut loc la Oslo și, în ciuda marelui nume, a avut doar trei concurenți.

Dar – la fel ca AeroPress în sine – competiția a devenit o parte populară și indispensabilă a calendarului campionatului internațional de cafea. În 2018, peste 3.157 de persoane din 61 de țări au concurat.

 

Ai nevoie de:

Aeropress | Filtru pentru Aeropress | Rașniță | 15gr cafea macinată | Apa fierbinte (91°C) | Cantar | Cronometru | Lingură sau băț de bambus pentru amestecat | Cană | Opțional: Coffee server

 

 

 

Pasul 1

Incalzeste apa. Iti recomand o temperatura intre 80 si 83°C pentru cafelele prajite închis si 91-93°C pentru cafelele prajite mai ușor (light roasted)

Pasul 2

Cafeaua trebuie să fie proaspăt prajită, 100% Arabica. Boabele de cafea arabica sunt cele mai aromate și plăcute la gust. Prăjirea cafelei trebuie sa fie ușoară (light roasted). Cafeaua o poți comanda de pe site-ul BOB Coffee Lab, selectand opțiunea prăjită pentru filtru, aceasta fiind special prăjită pentru metodele alternative de preparare a cafelei cu o scara Agtron intre 80 și 90 +.
Cantareste 15 grame cafea. Macinatura trebuie sa fie medie precum sarea kusher ( ex: 9 – Ek43s ).

Pentru a face totul mai uşor am creat pentru tine acest brew calculator, ce te va ajuta să calculezi raţia ideală cafea-apă.

Pasul 3

Scoate capacul filtrului din camera inferioară (cilindru).

Așează filtrul de hârtie în capacul destinat și clăteste bine cu apă fierbinte pentru a îndepărta orice gust de hârtie din filtru.

Pasul 4

Ia pistonul (cilindrul superior) și împinge capătul de cauciuc în capătul neted al camerei (cilindrul inferior). Nu împinge până la capăt, ci doar aproximativ 1cm, deoarece vei avea nevoie de spațiu pentru a umple camera cu apă si cafea.

Pasul 5

Așează Aeropress pe cântar și apasă butonul Tara.

Adaugă 15 grame de cafea proaspăt măcinată în cameră si apasă butonul Tara al cântarului.

Pasul 6

Toarnă 80 ml apa fierbinte peste cafeaua macinată, după care amestecă cu lingura sau bățul de bambus de 6 ori.

Când începi să torni apa fierbinte deasupra cafelei măcinate, porneste si cronometrul.

Pasul 7

După 30 secunde toarnă si restul de 140 ml apă fierbinte, după care amestecă usor de 3 ori.

Cântarul ar trebui să iti afiseze acum 220 grame.

Pasul 8

Atasează capacul împreună cu filtrul.

Lasă cafeaua la infuzat pană ce cronometrul arată 2 minute

Pasul 9

Întoarce Aeropress și așeazăl pe o cană sau un coffee server.

Apăsa ușor vârful pistonului cu o mână și ține cu cealaltă buza Aeropress deasupra canei / coffee server. Continuă să împingi pană în momentul în care auzi un sunet șuierat al aerului care scapă.

Pasul 10

Ridica Aeropress. Amesteca bine cafeaua inainte de a o servi. Enjoy !

 

You must be logged in to post a comment.